ГОДИШЕН СЪВМЕСТЕН СЕМИНАР „БОРОВЕЦ – 2019“

От 20 до 22.11.2019 г. в хотел „Олимп“, курортен комплекс „Боровец“, ще се проведе съвместен семинар на Дирекция „Отбранителна аквизиция“ - МО и Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ на тема: „Изследвания, иновации и индустриално сътрудничество при изграждане на съвременни отбранителни способности“.

Семинарът има за цел да се дискутират въпросите на:

  • Закона за обществените поръчки – на 20 ноември (сряда) с поредица от лекции и дискусия;
  • Два панела – на 21 ноември (четвъртък) с лекции на тема „Политико-военни насоки за развитие на научните изследвания в Министерството на отбраната“ и „Ролята на Европейския фонд за отбрана за развитие на научните изследвания и индустриално сътрудничество“. Предвижда се да бъдат изнесени презентации от фирми на отбранителната индустрия;
  • Заключителен панел – на 22 ноември (петък) на тема „Споделяне на опит при подготовка и участие в проекти ЕС и НАТО”.

Очакват се гости и участници от Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, командванията на видовете въоръжени сили, академичната общност, научни организации и институти и представители на отбранителната индустрия.

 

Поздравление на НС "Отбрана" към КТ "Подкрепа"

На 11.11.2019 г. Изпълнителният съвет на Националния синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" е изпратил официално писмо до министъра на отбраната, президента на КТ "Подкрепа" и директора на Института по отбрана - полк. д-р Кирков. С него председателят на НС на "Отбрана" - г-н Тодор Воденов, изразява отличните си впечатления от състоянието на социалното сътрудничество в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

Стартира европейски проект SOLOMON

На 25.05.2019 г. Европейската агенция по отбрана (EDA) и Консорциумът, спечелил конкурса по европейския проект SOLOMON („Стратегически анализ на пазарните фактори върху отбраната на ЕС”) подписаха споразумение за финансиране на дейността му, на стойност 1.88 млн. евро. Проектът е в рамките на Програмата „Подготвителни действие за изследвания в областта на отбраната” (PADR), въведена за изпълнение от ЕК (2017 - 2020 г.). Консорциумът включва 18 участници от 10 страни (Италия, Франция, Великобритания, Германия, България, Румъния, Полша, Белгия, Гърция и Испания).

Десет години от създаването на Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров"

На 04.07. 2019 г. се навършиха 10 години от създаването на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров”. Тържеството, за отбелязване на годишнината, бе уважено от Анатолий Величков - заместник-министър на отбраната, Карина Ангелиева - заместник-министър на образованието и науката, представители на ръководството на министерството и на щаба на отбраната, на бизнеса, както и от бивши служители. Преглед на дейността на Института по отбрана, от създаването му досега, направи неговият директор - полк. д-р Димитър Кирков.