Новини - текущи

2020-06-02 Поздравление на полк. д-р Димитър Кирков по случай 11-та годишнина от създаването на Института по отбрана

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!
На 4 юни, за поредна 11-та година заставаме с чувство на изпълнен дълг пред нашия патрон – „Професор Цветан Лазаров“ и пред ръководствата на Министерство на отбраната и Българската армия! 
На тази дата отбелязваме създаването на Института по отбрана – рожба на нашите задружни усилия, неуморен труд, на лишения и радости!
Такъв, какъвто го мечтаеха неговите създатели!
Такъв, какъвто го имаме днес!
Такъв, който следва да завещаем и ние на нашите по-млади колеги и поколения!
11-та годишнина е повод отново да Ви поздравя и да засвидетелствам своето уважение към всички Вас – учени, изследователи, инженери и експерти, които със своя богат опит, усърдие, себеотдаване и дръзновение изпълнявате професионалните си задължения!
Използвам случая да Ви поздравя по повод празника и най-искрено да Ви пожелая здраве, щастие, семейни радости и много нови творчески и професионални успехи!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СКЪПИ КОЛЕГИ!

2020-05-23 Поздравление на директора на Института по отбрана по случай 24 Май – денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

Уважаеми колеги, 
Намираме се в навечерието на 24 май  - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, един от най-светлите национални празници!
На този ден с чувство на национална гордост отдаваме почит на равноапостолите Св. св. Кирил и Методий – създателите на първообраза на българската  писменост, както и на всички просветители, учени, творци и светли умове, дали своя принос за развитието на просветата и културата!
Използвам случай да поздравя  научноизследователския и експертен състав на Института по отбрана и да му пожелая нови творчески и професионални успехи!
Честит празник!

2020-05-04 Поздравление на директора на Института по отбрана по повод 6 Май - деня на храбростта и празника на българската армия

Уважаеми колеги,
Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия! 
На този ден отдаваме заслужена почит на хилядите достойни български войни, записали безброй победоносни битки по бойните полета и защитили с чест името на Св. Георги Победоносец! Използвам случая да благодаря на академичния и експертен състав на Института по отбрана за всеотдайния труд и проявената висока отговорност при  изпълнение на поставените пред нас задачи и да Ви пожелая много здраве, житейски радости и професионални успехи!
Същевременно поздравявам и всички колеги, които на 6 май празнуват своя имен ден с традиционното приветствие - да Ви е живо и здраво името!

Честит празник!

2020-04-16 Поздравление на директора на института по отбрана по случай великденските празници

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!
Намираме се в навечерието на най-светлия празник за всички православни християни -  Великден!
Възкресението Христово е извор на вдъхновение, радост и светлина, които ще озарят православните храмове и домовете ни, а чудният камбанен звън ще възвести всемирната и наземна радост от живота!

УВАЖАЕМИ  КОЛЕГИ!
По повод създалата се извънредна ситуация в страната, заради пандемията от коронавируса, Ви призовавам да се съобразим с усилията на Светия синод и държавните институции за запазване на здравето на гражданите по време на Великденските празници!

Нека Великден се превърне в извор на вдъхновение и надежда за земни радости, любов и човещина!
Бъдете здрави, честити и благословени! 

2020-03-12 Институтът по отбрана към МО показа резултатите от изпитванията на платове за защитно облекло срещу коронавируса

От 14.00 ч. на 11.03.2020 г., в Института по отбрана "Проф. Цв. Лазаров", в присъствието на вицепремиера  Томислав Дончев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов, зам.-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и ген.-майор Венцислав Мутафчииски - началник на ВМА и ръководител на националния оперативен щаб за борба с коронавируса, бяха обявени резултатите от изпитванията  на платове за защитните облекла, към чието производство ще се пристъпи веднага.
За целта, в течение на предходната нощ, експертният екип на Централната изпитателна лаборатория за тилови имущества към Института проведе в спешен порядък съответните специализирани изпитвания. В тази връзка и по повод разработването само за два дни на модели за предпазно облекло, министърът на здравеопазването изказа своята благодарност към Министерство на отбраната и Института по отбрана. Въпросните защитни облекла ще бъдат предназначени за медицинския персонал, ангажиран с противодействие срещу разпространението на коронавируса.